Faalangstexamen

Wat is een faalangstexamen?

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen. Vandaar dat de minister van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om het examen definitief en landelijk in te voeren.

Wat is het faalangstexamen? En wat maakt het nu anders dan het ‘gewone’ rijexamen voor de personenauto? Lees het op deze pagina.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?

Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als je al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kun je dit speciale examen aanvragen.

Als je vermoedt dat je last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kun je het beste een rijschool zoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kun je al vanaf jouw eerste rijles werken aan jouw spanning.

Bij Autorijschool Rai kunnen wij jou hier uitstekend mee helpen.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Hoelang duurt een faalangstexamen?

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

Tijdens dit faalangstexamen is er dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen. Want als jij je op jouw gemak voelt, dan presteer je het beste!

Time-out aanvragen tijdens het examen

Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven.

Is het makkelijker dan een gewone praktijkexamen?

Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dit houdt in dat je moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Wat kost een faalangstexamen?

Het faalangstexamen-tarief voor dit speciale examen vind je in onze prijslijst.

 

Facebookmail